Veslanje na WaterRower napravi

Veslanje aktivira 84% mišične mase: od konic prstov, ki držijo ročaj (veslo) do stopal in je zato ena najbolj učinkovitih vadb za celo telo (Full Body Workout). Z veslanjem lahko izvajate tako aerobne in vzdržljivostne treninge kot tudi intenzivno anaerobno vadbo (kot so na primer intervalni in piramidni treningi za moč).

Veslanje z veslačem WaterRower je popolnoma naraven in izjemno učinkovit način vadbe. Naprava za veslanje WaterRower ne obremenjuje sklepov in omogoča krepitev hrbtnih mišic.

Veslanje je sestavljeno iz hitrega (v fazi zaveslaja ali zamaha – “Drive”) in počasnega (v fazi vračanja – “Recovery”) gibanja. Za vzdrževanje primernega ritma gibov, ki omogoči gladko, tekoče veslanje brez naglice, je potrebna spretnost in vaja.

Več o pravilni tehniki veslanja si lahko preberete tukaj:

Kratka zgodovina veslanja (vir: Wikipedija)

Čolni za veslanje (s pogonom na vesla) obstajajo že stoletja, a do XVII. stoletja, ni bilo veliko omemb o tekmovanjih s čolni. V Homerovi Ilijadi so v čast smrti Patrocla priredili igre čolnov z vesli. V XIII. stoletju je bil eden od Beneških festivalov imenovan ‘regata’ in je vključeval tudi čolne. Iz tega imena je nastala beseda za poimenovanje tekmovanj s čolni.

Prva moderna tekmovanja v veslanju v drugi polovici XVIII stoletja so bila tekmovanja med brodniki na reki Temzi v Angliji. Nato je veslanje postalo popularno kot šport, velikokrat s tisoči gledalcev na tekmi. Po prvi tekmi med univerzama Oxford in Cambridge na Temzi, znani kot The Boat Race, je veslanje postalo popularno med študenti v Angliji. Najstarejša tekma iz veslanja v Ameriki pa je med Univerzama Harvard in Yale.

Znane regate so še Henly Royal na reki Temzi v Angliji in Head of the Charles na reki Charles v ZDA.